In 2006 besloot de toenmalige regering dat langer doorwerken de nieuwe norm werd. Regelingen om eerder te stoppen met werken werden vanaf toen niet langer fiscaal ondersteund. Bood een werkgever een werknemer alsnog de mogelijkheid om vervroegd uit te treden en werd hij daarbij financieel ondersteund door de werkgever, dan kon de werkgever geconfronteerd worden met een eindheffing van 52%. Dit wordt ook wel de RVU-heffing genoemd
Het vervroegd uittreden wordt weer aantrekkelijker gemaakt. In het nieuwe pensioenakkoord is namelijk opgenomen dat een werkgever onder voorwaarden vanaf 01-01-2021 zijn werknemer financieel mag ondersteunen om eerder dan de AOW-leeftijd het arbeidsproces te verlaten.
Tot maximaal 3 jaar voorafgaande aan de AOW-leeftijd mag de werkgever de werknemer een vergoeding betalen van maximaal € 1.847 per maand (2021) als overbrugging tot de AOW. Voor deze vergoeding geldt een vrijstelling van de RVU-heffing, of te wel een drempelvrijstelling. Bedraagt de totale vergoeding meer dan € 1.847 per maand dan geldt voor het meerdere de reguliere heffing van 52%.
Met deze vergoeding van de werkgever en het eventueel geheel of gedeeltelijk naar voren halen van pensioenaanspraken wordt het werknemers makkelijker gemaakt om eerder te stoppen met werken.
De vergoeding wordt gezien als een fiscale ondersteuning en is geen automatisch recht van de werknemer.
In veel cao's zijn of worden afspraken gemaakt over deze regeling als onderdeel van duurzame inzetbaarheid. Uiteraard kunnen er ook individueel afspraken worden gemaakt over een dergelijke regeling.
Heb je werknemers die je de mogelijkheid wil bieden om eerder te stoppen met werken? En wil je ze daarbij inzicht geven in de gevolgen van hun netto inkomen? Denk dan eens aan de mogelijkheid van een financiële foto waarbij netto inkomsten nu en later met elkaar worden vergeleken. Jouw consultant of relatiebeheerder bij APS vertelt je graag meer over de mogelijkheden en kosten.
Heb je vragen of toch liever een afspraak? Bel gerust, wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 088 27 70 000.
De kerncijfers voor 2022 zijn bekend. Jaarlijks maakt het ministerie van financiën de kerncijfers bekend. De kerncijfers heb je nodig voor het berekenen van de ...
We werken steeds langer door, maar hoe gaan we fit naar de finish en hou je het ziekteverzuim in bedwang?
Traditioneel worden op 1 januari de nieuwe premies voor collectieve inkomensverzekeringen vastgesteld. Op basis van deze nieuwe premies ontvang je een verlengingsvoorstel van je uitvoerder.
Jaarlijks prolongeert je pensioenregeling. Dat doet de pensioenuitvoerder om ervoor te zorgen dat alle gegevens van jouw medewerkers één keer per jaar worden geactualiseerd. Om ...
Loondispensatie is een regeling waarbij het jou als werkgever wordt toegestaan tijdelijk een lager loon uit te betalen en bestaat ...